Καρνέζης Γιάννης στο χειρουργείο

Ο Γιάννης Καρνέζης είναι εκπαιδευμένος πλήρως στην Μεγάλη Βρετανία, εξειδικευμένος χειρουργός σπονδυλικής στήλης στην Οξφόρδη με πολύ μεγάλη εμπειρία στις κυφοπλαστικές από την πρώτη εφαρμογή της μεθόδου το 2003 στην Μεγάλη Βρετανία και από το 2006 στην Ελλάδα.


Τα οστεοπορωτικά κατάγματα (‘καθίζηση σπονδύλου’) είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας και μπορούν να συμβούν χωρίς προειδοποίηση ακόμα και μετά από απλές καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι. Η θεραπεία ήταν μέχρι πρόσφατα πολύ δύσκολη με παρατεταμένη ακινητοποίηση και εξαιτερικά περιοριστικούς κηδεμόνες κορμού.

Μετα νέα δεδομένα της σύγχρονης ιατρικής όλα τα οστεοπορωτικά κατάγματα αντιμετωπίζονται με άριστα αποτελέσματα με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της Κυφοπλαστικής. Πρόκειται για μια θεραπευτική μέθοδο που προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πόνο και αποκαθιστά ταχύτατα την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής μετά από ένα οστεοπορωτικό κάταγμα της σπονδυλικής στήλης.

Είναι σημαντικό να τονιστεί οτι η Κυφοπλαστική θα πρέπει να γίνεται άμεσα μετά από ένα οστεοπορωτικό κάταγμα ώστε να προληφθούν οι επιπλοκές από παρατεταμένη ακινησία (ιδιαίτερα σε ευπαθή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) καθώς και η εξελισσόμενη παραμόρφωση της πλάτης που είναι αδύνατον να διορθωθεί αργότερα.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Κυφοπλαστική είναι μια εξειδικευμένη ελάχιστα-επεμβατική χειρουργική διαδικασία που πρέπει πάντα να εκτελείται από εξειδικευμένο χειρουργό σπονδυλικής στήλης σε κέντρο που υπάρχει η σχετική εμπειρία στη μέθοδο και όχι από ιατρούς με άλλες περεμφερείς ιατρικές ειδικότητες.

 

Γιάννης Καρνέζης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης και παραμορφώσεων σπονδυλικής στήλης

Αν πάσχετε από οστεοπορωτικό κάταγμα σπονδυλικής στήλης κλείστε ραντεβού με τον γιατρό.

Η κυφοπλαστική εν συντομία:

Ο σκοπός της Κυφοπλαστικής είναι να σταματήσει άμεσα τον πόνο που προκαλείται από ένα κάταγμα σπονδυλικής στήλης, να σταθεροποιήσει τον σπόνδυλο, προλαμβάνοντας περαιτέρω καθίζηση και σε κάποιες περιπτώσεις να αποκαταστήσει μέρος του ύψους του σπονδύλου.

Η επέμβαση πραγματοποιείται πάντα σε Νοσοκομείο από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό σπονδυλικής στήλης με αναισθησία. Απαιτούνται περίπου 30 λεπτά και μια διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση. Σε κάποιους άλλους ασθενείς είναι πιο σταδιακή και ολοκληρώνεται μέσα σε μερικές μέρες έως λίγες εβδομάδες.

Μετά την επιστροφή στο σπίτι, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σταδιακά στις συνηθισμένες καθημερινές τους δραστηριότητες. Ωστόσο η έντονη φυσική δραστηριότητα, όπως και τα μεγάλα βάρη πρέπει να αποφεύγονται για διάστημα τουλάχιστον 6 εβδομάδων.

Επιπλέον, οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό για να τους δώσει ένα ολοκληρωμένο σχήμα θεραπείας για την οστεοπόρωση ώστε να αποφύγουν περαιτέρω απώλεια οστικής πυκνότητας. Στην ομάδα κυφοπλαστικής του BackCare περιλαμβάνεται ορθοπαιδικός με υψηλή εξειδίκευση στην πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυται:

Η κυφοπλαστική δεν είναι η κατάλληλη επέμβαση για διόρθωση παραμόρφωσης σπονδυλικής στήλης (πχ κύφωση). Ενδείκνυται κυρίως για τους ασθενείς που υποφέρουν από έντονο πόνο μετά από πρόσφατο οστεοπορωτικό κάταγμα σπονδύλων. Η επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιείται όσο το δυνατόν συντομότερα (εντός 6 έως 8 εβδομάδων το αργότερο από το κάταγμα) για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Οι κίνδυνοι:

Είναι οι συνήθεις κίνδυνοι κάθε χειρουργικής επέμβασης σπονδυλικής στήλης.
Δεν είναι γνωστό αν η κυφοπλαστική αυξάνει την πιθανότητα κατάγματος σε άλλα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι το χειρουργικό τσιμέντο δεν αυξάνει την σκληρότητα του σπονδύλου σε βαθμό που επηρεάζει αρνητικά τους παράπλευρους σπονδύλους. Σε κάθε περίπτωση η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια, προοδευτικά εξελισσόμενη νόσος. Επομένως πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί σπονδυλικό κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης έχουν ούτως ή άλλως αυξημένο κίνδυνο για μελλοντικά κατάγματα λόγω αποδυνάμωσης των οστών από την οστεοπόρωση.

Τι ακριβώς είναι η Κυφοπλαστική;
Είναι ελάχιστα επεμβατική, ασφαλής, αποτελεσματική και αποδεδειγμένη κλινικά επέμβαση που διενεργείται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό σπονδυλικής στήλης για την θεραπεία των οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης. Τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφια των καταγμάτων αυτών αντιμετωπίζεται με την κυφοπλαστική.
Η Κυφοπλαστική…

  • μειώνει σημαντικά τον πόνο σχεδόν άμεσα ή τον εξαλείφει εντελώς…
  • βοηθά να επιστρέψει ο ασθενής στους φυσιολογικούς ρυθμούς της καθημερινής του ζωής και στην πλήρη ανεξαρτησία.
  • είναι διαδερμική, δηλαδή γίνεται χωρίς χειρουργικές τομές
  • όταν γίνεται στον κατάλληλο χρόνο (σε σύντομο διάστημα από το κάταγμα) έχουμε θεαματική βελτίωση και γρήγορη επιστροφή στον προηγούμενο τρόπο ζωής του ασθενούς.

Τα μυστικά της επιτυχημένης κυφοπλαστικής:

  • όσο πιο νωρίς γίνεται τόσα καλύτερα και αμεσότερα αποτελέσματα έχουμε
  • πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό σπονδυλικής στήλης.

Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Η Επέμβαση
Απαιτεί περίπου τριάντα λεπτά για την ολοκλήρωση της και μπορεί να γίνει με ελαφρά γενική αναισθησία ή ακόμα και τοπική αναισθησία.

Δια μέσου δύο μικρών τρυπημάτων στο δέρμα της πλάτης ο χειρουργός εισάγει, με την ακριβή καθοδήγηση ακτινοσκοπικού μηχανήματος, την ειδική βελόνα στην περιοχή του κατάγματος. Μέσα από αυτή την βελόνα περνά ένα ειδικό μπαλονάκι στον σπόνδυλο που έχει υποστεί καθίζηση και φουσκώνεται ώστε ο σπόνδυλος να επανέλθει στο κανονικό του σχήμα.

Στη συνέχεια το μπαλονάκι αφαιρείται και ο χώρος που δημιούργησε γεμίζεται με ειδική σκληρυντική ουσία (“ορθοπαιδικό τσιμέντο”) για μόνιμη ενίσχυση του σπονδύλου.

Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους την επόμενη ημέρα και επανέρχονται στις φυσιολογικές τους δραστηριότητες μέσα σε λίγες μέρες. Η επέμβαση της Κυφοπλαστικής, σαν μία “ελάχιστα επεμβατική” επέμβαση είναι εξαιρετικά ασφαλής: πρόσφατες κλινικές μελέτες δεν έχουν δείξει περιπτώσεις σοβαρών επιπλοκών, από αυτές που μπορεί να παρατηρηθούν μετά από μεγάλες “ανοικτές” επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη.

 

Αν πάσχετε από οστεοπορωτικό κάταγμα σπονδυλικής στήλης κλείστε ραντεβού με τον γιατρό.

Τι είναι το οστεοπορωτικό κάταγμα;
Η οστεοπόρωση “αδυνατίζει” τα οστά μας. Η συχνότητα εμφάνισής της στον γενικό πληθυσμό αυξάνεται συνεχώς. Μερικές φορές τα οστά της σπονδυλικής μας στήλης (οι σπόνδυλοι) αδυνατίζουν τόσο πολύ ώστε παθαίνουν κάταγμα (γνωστό και ώς “καθίζηση σπονδύλου”).
Ένα κάταγμα σπονδυλικής στήλης μπορεί να μας συμβεί μετά από σοβαρό ατύχημα όπως πτώση. Μπορεί όμως, όταν οι σπόνδυλοι έχουν “αδυνατίσει”, να συμβεί και με κάτι πολύ απλό όπως μια απότομη κίνηση, σκύψιμο, φτέρνισμα, βήξιμο ή ένα τέντωμα για να πίασουμε κάτι από ένα ψηλό ράφι. Μπορεί δηλαδή να συμβεί απροειδοποίητα χωρίς εμφανή αιτία τραυματισμού και γι αυτό η οστεοπόρωση έχει χαρακτηριστεί η “σιωπηλή επιδημία”. Σε αντίθεση με τον δυνατό πόνο που νοιώθουμε όταν έχουμε ένα κάταγμα στο χέρι ή το πόδι, συχνά ο πόνος από καθίζηση σπονδύλου είναι στην αρχή μικρός ή μέτριος.
Αρκετές φορές ο πόνος υποχωρεί σιγά-σιγά σε λίγο καιρό. Όμως ένα κάταγμα σπονδυλικής στήλης είναι μια εξαιρετικά σοβαρή νόσος και δεν πρέπει να αγνοείται ή να αφήνεται χωρίς θεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι πόνοι που οφείλονται σε καθίζηση σπονδύλου μπορεί να είναι αφόρητοι. Συνήθως επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα μπορεί και να χειροτερέψουν σταδιακά. Ακόμα, μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να συμβούν και άλλες καθιζήσεις με κατάληξη τη γνωστή κύφωση (καμπούρα) στην πλάτη. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητα μας: να μην μπορούμε να κινηθούμε τόσο εύκολα όσο πριν, τα ρούχα μας να μην εφαρμόζουν σωστά, να δυσκολευόμαστε σε απλές δραστηριότητες όπως την οδήγηση, το μπάνιο, το μαγείρεμα ακόμα και τον ύπνο. Με τον χρόνο μπορεί να αρχίσουμε να δυσκολευόμαστε ακόμα και στην αναπνοή και το περπάτημα ενώ μπορεί ο πόνος να γίνει αρκετά έντονος. Ενα απλό οστεοπορωτικό κάταγμα σπονδυλικής στήλης δηλαδή μπορεί αν αφεθεί χωρίς θεραπεία να οδηγήσει σε μόνιμη αναπηρία και αδυναμία να ζήσει ο ασθενής ανεξάρτητη ζωή. Αν δε συγχρόνως με το κάταγμα που έχει αφεθεί χωρίς θεραπεία συνυπάρχουν και άλλες παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική ανεπάρκεια, σαγχαρώδης διαβήτης κλπ μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο μετά από την επιβεβλημένη στην περίπτωση που το κάταγμα αφεθεί, ακινητοποίηση στο κρεβάτι.

Συμπερασματικά λοιπόν, είναι σημαντικό να ξέρουμε πλέον ότι η συντηριτική θεραπεία (ακινητοποίηση στο κρεβάτι, κηδεμόνας κορμού, παυσίπονα και θεραπεία οστεοπόρωσης με φάρμακα) δεν έχει ικανοποιητικά για τον ασθενή αποτελέσματα. Αντίθετα παρατείνει μια επώδυνη για τον ασθενή κατάσταση χωρίς να εγγυάται την ανακούφιση από τον πόνο και την επιστροφή στην ίδια ποιότητα ζωής που προυπήρχε πριν από το κάταγμα. Είναι επίσης γνωστό ότι οδηγεί σε πολλές ανεπιθύμητες, δυσάρεστες ή και εξαιρετικά επικίνδυνες επιπλοκές.

 

Είναι σημαντικό λοιπόν τα οστεοπορωτικά κατάγματα να τα προλαμβάνουμε με την θεραπεία της οστεοπόρωσης ή, εάν συμβούν, να τα θεραπεύουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Kyph1
Ky2

Οι συνέπειες ενός οστεοπορωτικού κατάγματος της σπονδυλικής στήλης
Τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης είναι πολύ πιο συχνά από όσο πιστεύουμε.
Αρκετές φορές λέγεται ότι η κυφωτική παραμόρφωση της πλάτης (καμπούρα) είναι φυσιολογική συνέπεια της ηλικίας και επομένως αναπόφευκτη. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για το αποτέλεσμα των “αδυνατισμένων” οστών λόγω της οστεοπόρωσης.
Είναι γνωστό ότι η οστεοπόρωση κάνει τα οστά αδύναμα και εύθραυστα, είναι δηλαδή πιο εύκολο να σπάσουν από τα φυσιολογικά οστά.
Κάθε φορά που ένας σπόνδυλος παθαίνει καθίζηση δημιουργείται μεγαλύτερο φορτίο για τους διπλανούς σπονδύλους. Έτσι ένα κάταγμα σπονδυλικής στήλης δημιουργεί κίνδυνο για περισσότερα κατάγματα. Εάν συμβούν πολλαπλά κατάγματα η σπονδυλική μας στήλη χάνει την ευθυγράμμισή της και δεν μπορεί να στηριχτεί σωστά οπότε αρχίζει να κάμπτεται προς τα εμπρός δημιουργώντας έτσι μόνιμη κύφωση.

 

Αν πάσχετε από οστεοπορωτικό κάταγμα σπονδυλικής στήλης κλείστε ραντεβού με τον γιατρό.

Το πρώτο βήμα είναι να διαπιστώσουμε αν έχουμε κάποιον από τους παράγοντες που προδιαθέτουν για κάταγμα σπονδυλικής στήλης, αν ανήκουμε δηλαδή στις ομάδες “υψηλού κινδύνου”
Αν είμαστε σε κίνδυνο να υποστούμε οστεοπορωτικό κάταγμα είναι πολύ σημαντικό να γίνεται τακτικός έλεγχος για την οστεοπόρωση κατά τακτά χρονικά διαστήματα που θα καθορίσει ο γιατρός μας. Ο έλεγχος περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις και κυρίως τη Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας (DEXA scan). Εάν οι εξετάξεις δείξουν την ύπαρξη του προβλήματος πρέπει να αντιμετωπίσουμε οπωσδήποτε την οστεοπόρωση. Ο γιατρός μας θα μας συμβουλεύσει για το πώς θα μειώσουμε την πιθανότητα να υποστούμε κάταγμα σπονδυλικής στήλης.

 

φωτογραφία dexa scan για μέτρηση οστικής πυκνότητας

φωτογραφία dexa scan για μέτρηση οστικής πυκνότητας

 

Αυτό γίνεται με συνδυασμό:

κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής…
…σήμερα υπάρχουν πολύ αποτελεσματικά φάρμακα για την πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης. Λόγω της αποτελεσματικότητας τους τα φάρμακα αυτά μπορεί να χορηγηθούν σε αραιά χρονικά διαστήματα (ένα χάπι μία φορά το μήνα ή μία ενδοφλέβια ένεση μία φορά το χρόνο!).

διατροφής πλούσιας σε ασβέστιο και βιταμίνη D…
… λίγες αλλά σημαντικές τροφές περιέχουν βιταμίνη D, όπως τα ψάρια, το αυγό και τροφές με πρόσθετη βιταμίνη D όπως μαργαρίνη, δημητριακά και γάλα. Ο γιατρός μας επίσης μπορεί να μας χορηγήσει ειδικά συμπληρώματα διατροφής με ασβέστιο και βιταμίνη D.

προγράμματος φυσικής άσκησης…
… η φυσική δραστηριότητα όπως το περιπάτημα, το τρέξιμο, οι αεροβικές ασκήσεις και τα (ελαφρά) βάρη στο γυμναστήριο “ενεργοποιούν” τον σκελετό και οδηγούν σε αύξηση της οστικής μάζας. Με άλλα λόγια ενισχύουν την αντοχή των οστών και προλαμβάνουν την οστεοπόρωση. Εάν έχει ήδη αναπτυχθεί κάποιου βαθμού κύφωση, ένα ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων για το μυικό σύστημα που θα βοηθήσει στο να περιοριστούν οι ενοχλήσεις στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

αλλαγής τρόπου ζωής…
… έχει αποδειχθεί ότι ένας πιό φυσικός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει φυσική άσκηση, κατάλληλη διατροφή, ενεργητικές δραστηριότητες, έλλειψη καπνίσματος και μεγάλης κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

Ποιές είναι οι ομάδες “υψηλού κινδύνου”; ποιοί έχουν αυξημένη πιθανότητα να πάθουν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα;

Μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν κάταγμα σπονδυλικής στήλης έχουν οι

γυναίκες άνω των 55  ετώνμετά την εμμηνόπαυση.

Η οστεοπόρωση ή ιστορικό οστεοπόρωσης στην οικογένεια είναι ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου.

Επιπλέον, ο τρόπος ζωής μας όπως το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης ή μια δίαιτα χαμηλή σε ασβέστιο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοπορωτικού κατάγματος σπονδυλικής στήλης.

Επίσης, μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν κάταγμα σπονδυλικής στήλης έχουν όσοι έχουν ήδη υποστεί ένα κάταγμα σπονδυλικής στήλης κάποια στιγμή στο παρελθόν.

 

Αν πάσχετε από οστεοπορωτικό κάταγμα σπονδυλικής στήλης κλείστε ραντεβού με τον γιατρό.

Η θεραπεία των οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης
Οπως αναφέραμε και πιο πάνω, παλαιότερα η θεραπεία ήταν παυσίπονα (σε μερικές περιπτώσεις ισχυρά) για να ελεχθεί ο πόνος. Επίσης λόγω του ισχυρού πόνου ήταν αναγκαίος ο περιορισμός των δραστηριοτήτων μας και ίσως και η παραμονή μας στο κρεβάτι.

Σήμερα γνωρίζουμε όμως ότι η παρατεταμένη ακινησία στο κρεβάτι (περισσότερο από μία με δύο ημέρες) δεν είναι απαραίτητη, ούτε βοηθά στην ανάρρωση. Αντίθετα, αδυνατίζει περισσότερο τα οστά και τους μυς της σπονδυλικής στήλης και παρατείνει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να επανέλθουμε στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.
Σε πολλές περιπτώσεις επίσης χρειαζόταν υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης με τη χρήση ειδικών “κηδεμόνων” κορμού. Πρόκειται για νάρθηκες που εφαρμόζονται στο σώμα και συγκρατούν την σπονδυλική στήλη ακινητοποιώντας το κάταγμα του σπονδύλου. Αυτοί έπρεπε να φοριούνται για αρκετό χρονικό διάστημα (έξι εβδομάδες ή περισσότερο) και ήταν απαραίτητο να γίνονται ακτινογραφίες κατά διαστήματα ώστε να ελέγχεται ότι το κάταγμα παραμένει σε καλή θέση.
Σε κάποιες περιπτώσεις η θεραπεία αυτή δεν είναι αποτελεσματική. Όταν αυτό συμβαίνει παρουσιάζεται πόνος με τις κινήσεις στην πλάτη ή την μέση που επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα (εβδομάδες, μήνες), παραμόρφωση της πλάτης (κύφωση) που επιδεινώνεται, συνεχιζόμενη δυσκολία στις απλές καθημερινές δραστηριότητες. Στις περιπτώσεις αυτές το κάταγμα του σπονδύλου δεν έχει επουλωθεί με συνέπεια κάθε κίνηση, όπως ορθοστασία, βάδισμα ή σκύψιμο να προκαλεί κίνηση στην περιοχή του κατάγματος και πόνο.
Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε αποτελεσματική θεραπεία γι αυτούς τους ασθενείς. Κι αυτό γιατί σε μία σπονδυλική στήλη με σημαντική οστεοπόρωση τα οστά δεν είναι αρκετά ανθεκτικά για να σταθεροποιηθούν χειρουργικά με μεθόδους όπως η σπονδυλοδεσία.
Σήμερα σε τέτοιες περιπτώσεις τη λύση μπορεί να δώσει η μέθοδος της Κυφοπλαστικής.

 

Αν πάσχετε από οστεοπορωτικό κάταγμα σπονδυλικής στήλης κλείστε ραντεβού με τον γιατρό.

Empty tab. Edit page to add content here.


Latest Page Update: 04/11/2016 - 12:11:34