Κέντρο Αναφοράς
Φιλοσοφία και Στόχοι
Ποιοί είμαστε
Πρόσκληση
Διαγνωστικό CD-ROM
Διαγνωστικά Quiz
Επιστημονικά 'Αρθρα
Υποβάλλετε Ενδιαφέρουσες Περιπτώσεις / 'Αρθρα
Ενημέρωση
Τελευταία Νέα -
Εξελίξεις και Καινοτομίες -
E-Newsletter -
Επικοινωνία
Φόρμα επικοινωνίας ιατρών
English site

σκολίωση - κύφωση

μπορεί το Back Care να σας βοηθήσει;

             
             
 


Πληρούμε τις προδιαγραφές του κώδικα δεοντολογίας «Health on the Net» (HON) περί αξιόπιστων πληροφοριών υγείας: επιβεβαιώστε Πληρούμε τις προδιαγραφές του κώδικα δεοντολογίας «Health on the Net» (HON) περί αξιόπιστων πληροφοριών υγείας.
επιβεβαιώστε.

 για γιατρούςπίσω στην Αρχική σελίδα
Βρίσκεστε εδώ: Κέντρο Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης και Σκολίωσης > Για Γιατρούς > Ενημέρωση >
Εξελίξεις και Καινοτομίες
Οι αλλοιώσεις των μεσοσπονδυλίων δίσκων στον αυχένα είναι πιό συχνές σε ασθενείς που ήδη έχουν πρόβλημα δισκοπάθειας στην μέση (οσφυική περιοχή)
(13/12/2010)

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα πρόσφατης εργασίας που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό European Spine Journal η φθορά των μεσοσπονδυλίων δίσκων του αυχένα εξελίσσεται με ταχύτερο ρυθμό σε όσους έχουν ήδη αναπτύξει προβλήματα μεσοσπονδυλίων δίσκων στην οσφυική περιοχή.
Η κλινική μελέτη συνέκρινε την εικόνα της Μαγνητικής Τομογραφίας της αυχενικής σπονδυλικής στήλης μεταξύ ασθενών που ήδη έπασχαν από οσφυική δισκοπάθεια (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου) και ατόμων χωρίς εμφανή πρόβλημα πόνου στην μέση. Τα ευρήματα έδειξαν ότι το ποσοστό αλλοιώσεων στην Μαγνητική Τομογραφία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (‘αφυδάτωση’ ή και οπίσθια προβολή του αυχενικού μεσοσπονδυλίου δίσκου) σε ασθενείς με δισκοπάθεια της οσφυικής μοίρας ήταν 98%, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό των ασθενών χωρίς προβλήματα οσφυικής μοίρας, που ήταν 88%.
Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι ο ρυθμός φθοράς των μεσοσπονδυλίων δίσκων είναι συστηματικό φαινόμενο, σχετίζεται δηλαδή περισσότερο με παράγοντες κάθε οργανισμού ξεχωριστά (όπως γονίδια) και όχι τόσο με τοπικούς παράγοντες συγκεκριμένων περιοχών της σπονδυλικής στήλης.
Ο Δρ. Ιωάννης Καρνέζης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής της Επιστημονικής Επιτροπής του Back Care δήλωσε σχετικά με την μελέτη αυτή: "Τα ευρήματα της κλινικής αυτής εργασίας πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή από τους γιατρούς. Η ύπαρξη εικόνας φθοράς των μεσοσπονδυλίων δίσκων της αυχενικής σπονδυλικής στήλης στην Μαγνητική Τομογραφία δεν συνεπάγεται απαραίτητα και κλινικό πρόβλημα (όπως πόνοι, δυσκαμψία ή μουδιάσματα) στην περιοχή αυτή. Αυτό είναι επίσης προφανές και από τα υψηλά ποσοστά (88% έως 98%) αλλοιώσεων που δείχνει η Μαγνητική Τομογραφία σε ασθενείς που δεν παραπονούνται για κανένα σύμπτωμα, ενώ η κλινική μας εμπειρία δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών αυτών δεν θα αναπτύξουν ποτέ πρόβλημα που να σχετίζεται με τις αλλοιώσεις που δείχνει η Μαγνητική Τομογραφία. Ωστόσο τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται για τη νόσο του μεσοσπονδυλίου δίσκου έχουν σχέση με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου και όχι με μεμονωμένους εξωτερικούς παράγοντες όπως π.χ. συγκεκριμένες κακώσεις στην εργασία.


Επιστροφή στις Εξελίξεις και Καινοτομίες

 

Το Back Care network είναι μια δυναμική ομάδα απόλυτα εξειδικευμένων στις παθήσεις σπονδυλικής στήλης γιατρών με στόχο την παροχή υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα εφάμιλλης ποιότητας με τις υπηρεσίες που παρέχονται στις ιατρικά προηγμένες χώρες καθώς και την επιστημονική έρευνα στον σχετικό τομέα. Δέχεται ασθενείς με προβλήματα σπονδυλικής στήλης από όλη την Ελλάδα την Κύπρο και το εξωτερικό.

 

Εκτύπωση σελίδας    Αποστολή σελίδας  del.icio.us


youtube  

 Τελευταία ενημέρωση: 26/5/2013
© 2007-2015.

Legal Disclaimer

powered by Status CMS | MainSys