Τα πέντε σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα για την σπονδυλική σας στήλη!

Από τον Γιάννη Καρνέζη, Xειρουργό Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντή BackCare

Αυτά είναι τα πέντε σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα για τα συχνά προβλήματα υγείας που προέρχονται από την σπονδυλική σας στήλη:

1. Η ισχιαλγία (πόνος που εξαπλώνεται από την μέση έως το πόδι) συμβαίνει όταν ένα νεύρο στην οσφυική περιοχή πιέζεται από κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. ‘Θαυματουργές’ θεραπείες όπως μηχανήματα έλξεων, χειροπρακτικοί χειρισμοί και προσπάθειες ανάταξης δεν έχουν καμία ουσιαστική επίδραση στο πρόβλημα! Αν ο πόνος και το μούδιασμα επιμένουν η σίγουρη, ανώδυνη και ασφαλής λύση είναι η σύγχρονη μικροχειρουργική μέθοδος της Μικροδισκεκτομής. Σήμερα, στα χέρια έμπειρου χειρουργού όπως ο Διευθυντής του BackCare Γιάννης Καρνέζης, το ποσοστό επιπλοκών είναι μηδενικό!

2. Η οσφυαλγία (πόνος χαμηλά στη μέση) είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα των νέων ανθρώπων (μέση ηλικία έναρξης 25 ετών) που συχνά προκαλεί επεισόδια πόνου και δυσκαμψίας μια, δυο ή περισσότερες φορές το χρόνο για πολλά χρόνια. Σε ‘επίμονες’ περιπτώσεις που περιορίζουν την ποιότητα ζωής μόνιμες λύσεις σήμερα είναι η διαδερμική έγχυση Discogel (με τοπική αναισθησία) και η διασωματική σπονδυλοδεσία PLIF’. Μόνο ο εξειδικευμένος χειρουργός θα μπορέσει (με τη βοήθεια μιας πρόσφατης μαγνητικής τομογραφίας) να εξηγήσει τις λεπτομέρειες του προβλήματος και της οριστικής λύσης.

3. Τα οστεοπορωτικά κατάγματα των σπονδύλων στα άτομα μεγάλης ηλικίας εμφανίζονται μετά από απλές καθημερινές δραστηριότητες χωρίς απαραίτητα να έχει συμβεί κάποιο ατύχημα ή πτώση. Επιδεινώνουν πολύ την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ατόμων που συχνά έχουν και άλλα προβλήματα υγείας. Η διαδερμική κυφοπλαστική είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που σταθεροποιεί άμεσα τα οστεοπορωτικά κατάγματα, αντιμετωπίζει τον πόνο και αποκαθιστά την ποιότητα και τον φυσιολογικό ρυθμό ζωής των ατόμων μεγάλης ηλικίας μετά από ένα οστεοπορωτικό κάταγμα. Η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και άκρως ασφαλής όταν εκτελείται από χειρουργούς με μακρόχρονη εμπειρία στην διαδερμική κυφοπλαστική όπως ο Γιάννης Καρνέζης, Διευθυντής του BackCare.

4. Η σκολίωση είναι μία σχετικά συχνή παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης και του θώρακα σε όλες τις ηλικίες. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις η όποια παραμόρφωση δεν εξελίσσεται και το άτομο ζει μία απόλυτα φυσιολογική ζωή χωρίς περιορισμούς. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική διόρθωση της σκολίωσης για να αποφύγουμε σοβαρές επιπτώσεις στο σχήμα του σώματος, στις κινήσεις και την αναπνεστική λειτουργία. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Γιάννης Καρνέζης διευθύνει την χειρουργική ομάδα σκολίωσης παιδιών, εφήβων και ενηλίκων του BackCare που έχει την μεγαλύτερη στην Ελλάδα συσσωρευμένη εμπειρία στις σύγχρονες και ασφαλείς επεμβάσεις διόρθωσης της σκολίωσης σε όλες τις ηλικίες.

5. Η αυχεναλγία (‘αυχενικό’) απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία του αυχένα και περιορισμό των καθημερινών δραστηριοτήτων. Αντίθετα απ’ ότι πιστεύεται γενικά ο ίλιγγος δεν οφείλεται σε αυχενικά αίτια! Η αυχεναλγία οφείλεται σε φθορά (‘εκφυλισμό’) των μεσοσπονδύλιων δίσκων και των αρθρώσεων της αυχενικής σπονδυλικής στήλης, κάτι πάρα πολύ συχνό ακόμα και σε νεαρές ηλικίες. Η αντιμετώπιση είναι σχεδόν πάντα με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία, αλλά όχι αυχενικό κολλάρο. Όταν συνυπάρχει και σοβαρός πόνος ή μούδιασμα στο άνω άκρο που οφείλεται σε πίεση νεύρου από κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου η μόνιμη λύση είναι η αυχενική δισκεκτομή που πρέπει να γίνεται από χειρουργό με εμπειρία στις σύγχρονες τεχνικές σπονδυλικής στήλης.


Latest Page Update: 26/04/2016 - 20:04:21